Louranthil Remberd, a Nagy és Egyetlen tollából

Tienne Akadémia, Kivonulás után 439.

Számos tudományos megközelítése létezik a mágia fogalmának, de most nem fogom az összeset felsorolni, mert rengeteg következetlenségre mutatna rá, és egyébként is lehetetlen eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb megfogalmazása, és jelen tanulmány ezzel nem foglalkozik. E helyett, régi barátomat, kevésbé hiteles és sikeres tudományos munkatársamat Embor Remberdet idézem. Szerinte a mágia rossz kezekben olyan, akár egy szeszélyes női elme: míg keresed a működésében az ésszerűséget, ő jön, letarol s minél jobban próbálod nyugtatni, annál vadabbul tombol.

A mágia születésében nincs egyetértés. Egyesek szerint, amikor a Nagy Árnyék leszállt, és romba döntötte a keleti birodalmakat, melyek lakói nyugatra menekültek, míg a Nagy Szellem feltartóztatta a démonokat, önfeláldozásával elszabadult a mágia a világban. Mások szerint, amikor az ősi nahla nép szembeszállt a Sárkány ivadékaival, Mindennek Anyja szétzúzta a Pajzs vidékét, ezzel elválasztotta egymástól a háborúzó törzseket, és felszabadította a kontinens alatt húzódó erőt. Mindennek Anyja csapása nyomán hegyek és völgyek szakadtak szét, mindent elárasztottak a folyók és patakok, a földkéreg pedig apró szigetekre szakadt, megteremtve ezzel a Pajzs-szigeteket.

Bizonyossággal semmit sem állíthatunk, hiszen a legendák igazságtartalma a múltba vész, de akármi is történt, egy bizonyos: kataklizmák és háborúk hozták létre a mágiát, ami áldás és átok is egyben. Áldás, hiszen megkönnyíti a hétköznapokat, és azon kevesek, akiket a Nagy Szellem megáldott ezzel a tehetséggel, gyönyörű alkotásokat és csodákat hozhatnak létre, ami mindenképp előre lendíti egy szebb jövő létrejöttét. Átok, mert egy ősi, könyörtelen és megzabolázhatatlan erő, ami rossz kezekben akár tiltott ajtókat is kitárhat, mögötte pedig csak pusztulás vár az emberekre. Célja mindössze attól függ, ki hívja elő.

A varázslat a világ alkotóelemeinek egyike. Megbújik a kövek, föld és homok alatt, bárhova is tegyük talpunkat. Benne van a kemencében pislákoló parázsban, a levegőben, amit beszívunk és a sziklákat szétszakító folyókban és patakokban, de még a testünket éltető vízben is. Ha a Nagy Szellem megáldott valakit, a tehetsége már fiatalkorban megmutatkozik, képes megzabolázni egyet az elemek közül, melyre lelke már születéskor ráhangolódott. A mágia hajnalából nem maradt fent írásos feljegyzés arról, hogy bárki rendelkezett volna olyan erővel, amivel képes lett volna egynél több elemre ráhangolódni. A magamfajta mágusok gyakran keresik új tanítványaikat, akik szolgálják mestereiket, míg nagy ritkán, de inkább sohasem szárnyalnak túl minket. Az egyszerű emberek érzéketlenek a mágia irányába, nem adatott meg nekik a lehetőség, hogy bármely elemre ráhangolódjanak. Ők sokszor fordulnak a Nagy Szellemhez, és szolgálják őt életük végéig papként vagy szerzetesként, a Nagy Szellem erején keresztül hozzáférnek némi energiához, de ez semmiképp sem hasonlítható a mágusok erejéhez, akik szánalommal tekintenek a papok hamis trükkjeire. Tény és való, világunk rosszabb hely lenne a varázslat nélkül.

Ifjú tanonc, aki ezt a könyvet olvasod, bizonyára azért lapozod fel művemet, mert érdekel a mágia. Tudd, hogy több évnyi kemény tanulás vár rád, az Akadémia falain belül nem holmi bazári trükköket tanulsz, hanem a valódi, zabolázatlan és rakoncátlan mágiát, amihez türelem és idő kell. Egy rossz lépés, és elevenen felemészt az erő, ami akár az egész világot pusztulásba döntheti. Nem féled a mágiát? Még mindig be akarod törni, és használni akarod? Ha egyszer megtanulod irányítani, tiéd lehet a tűz, víz, föld vagy levegő ereje. Az erő mások felett.